När vinkännare pratar om ”naturvin” syftar de på hur vinet är framtaget och de unika egenskaperna som själva drycken har. Men vi på Schysst vin funderar på om vi kanske ska bredda natur-begreppet i vinvärlden för att haka på den rådande friluftstrenden. Visst skulle väl ”vin i naturen” bli en hit?
Stormköket symboliserar friluftstrenden
Det var när vi läste motiveringen till stormköket som Årets julklapp 2020 som tanken slog oss. ”Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe”, för att citera Handelns Utredningsinstitut (HUI).
Och visst hoppas vi verkligen att restaurangmåltider snart är en del av vår vardag igen, men faktum är att termoskaffe inte behöver vara det enda som serveras till en stormköksmiddag.
Redan i höstas lyfte vi på Schysst vin fram Grand Sud Colombard Sauvignon som ett vin med helt unika egenskaper – istället för glasflaska köper man det nämligen i en smidig vinpåse som är enkel att ta med på utflykten.
Grand Sud Colombard Sauvignon, 2019
Frankrike, Côtes de Gascogne IGP
Nr 3065 | Vin i påse 250 ml | Alkoholhalt 11,5 % | Pris 29 kr
DU HITTAR VINET HOS SYSTEMBOLAGET HÄR »
Vill du veta mer om hållbarhetsarbetet bakom glasflaskor, PET och påsar kan du läsa vår artikel om klimatsmarta vinförpackningar.
Vin som passar bra till utflykten
Grand Sud var tidiga med att använda miljövänliga PET-flaskor för att distribuera sitt vin från vingården till oss konsumenter. Sedan starten 1999 har vinhuset haft en uttalad innovationspolicy och man har gått från idé till handling; det vill säga från koncept och skisser till riktiga produkter som finns på Systembolaget.
Vinpåsen med Grand Sud Colombard Sauvignon rymmer 250 ml och är tillverkad för att hålla bra när man är på språng, till exempel förvarandes i en ryggsäck på vandringsturen. Förpackningen och materialet gör dessutom produkten hållbar även ur ett miljöperspektiv då packning och transporter effektiviseras.
Colombard Sauvignon är en av våra favoriter just för att den är så enkel att ta med på utflykten. Och vem vet, nästa gång du lagar mat med stormköket kanske du blir bjuden på något annat än termoskaffe?
Se vilka viner från Grand Sud som finns hos Systembolaget just nu »
Recept till stormkök och grill i naturen
Ett bra tips när man ska laga mat i naturen är att tänka extra mycket på förberedelserna. Oavsett om man har grill eller stormkök så är det bäst att förbereda så mycket som möjligt hemma, där man har alla köksredskap – men även för att man ska kunna njuta så mycket som möjligt av naturen.
Här kommer två bra recept som passar bra till utflykten, men också är så goda så att de platsar på middagsbordet.
Kyckling Stroganoff med Risoni (pastaris) på stormkök (4 pers)
En smarrig måltid att förbereda hemma, och sedan laga klart på stormköket.
Ingredienser:
- 400 gr Kycklingbröstfilé
- 1 st purjolök
- Salt
- Svartpeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 3 dl grädde
- 1 msk Tomatpuré
- 1 dl Kycklingfond
- 150 gr Risoni
Så här gör du:
- Strimla kycklingen och fräs tillsammans med kryddorna och tomatpurén i olivolja.
- Tillsätt purjon och stek i någon minut, tillsätt sedan fond och grädde och koka ihop i ca 5min.
- Koka risonin, men endast halva tiden, och blanda i den sedan i grytan. Så här långt kan du förbereda maten för att sedan koka upp den på ditt stormkök, och på så sätt blir inte pastan överkokt.
- Servera med ett gott bröd så man får upp all sås, det blir enklare när man ska ta hem disken efteråt.
Matiga Quesadillas till grillen (4 pers)
Perfekta att förbereda hemma och för att sedan lägga på grillen eller steka när ni är ute i naturen.
Ingredienser:
- 8 st medelstora tortillabröd
- 250 gr riven mellanlagrad ost
- ½ påse ruccola
- 1 liten burk pesto
- 16 skivor kalkonbröst (pålägg)
- 1 st fänkål
- 1 st rödlök
- Olivolja
Så här gör du:
- Skiva fänkål och rödlöken på mandolin (tunt), stek fänkålen och rödlöken i ca 1 minut.
- Lägg ut alla tortillabröd på en bänk, bred ut lite pesto i ett tunt lager på bröden.
- Fördela hälften av osten på halva tortillabrödet och lägg på fänkål och rödlök på den halva sidan.
- Lägg sedan ut kalkonen och ruccolan och sist resten av osten. Salta och peppra.
- Vik sedan tortillabröden till halvmånar och pressa samman.
- Plasta in dessa en och en, packa ned olivolja. När du står vid grillen så pensla lite olja på bröden och grilla dem på båda sidor. Grymt enkelt och gott!
Grand Sud Colombard Sauvignon, 2019
Frankrike, Côtes de Gascogne IGP
Nr 3065 | Vin i påse 250 ml | Alkoholhalt 11,5 % | Pris 29 kr
DU HITTAR VINET HOS SYSTEMBOLAGET HÄR »
Lästips – spana in vår senaste artikel: Upplev den svenska naturen – aktiviteter och utflyktstips