fbpx

Klimatsmarta förpackningar – hållbarhet från glas till papp

Vad betyder det egentligen att en typ av förpackningar är klimatsmarta? Och vilka alternativ är allra bäst ur hållbarhetssynpunkt? Vi på Schysst Vin går igenom de vanligaste förpackningarna – från glas till papp.


Förpackningar utgör en tredjedel av den totala klimatpåverkan från alkoholförsäljningen i Sverige via Systembolaget. Klimatpåverkan mäts som koldioxidutsläpp i samband med tillverkningen.

Klimatsmarta förpackningar kräver mindre energi i tillverkningsprocessen och är därmed mer miljövänliga. Pappförpackning och PET-flaska är två goda exempel.

Låt oss ta en titt på några av de vanligaste vinförpackningarna.

Vanlig glasflaska

Den vanligaste förpackningen för vin, glasflaskan, har en mycket stor klimatpåverkan eftersom det går åt mycket energi vid tillverkningen.  Dessutom väger både råvarorna vid tillverkningen och de färdiga glasflaskorna en hel del.

Glasflaskor gör också att transporterna blir tyngre, vilket påverkar klimatet mer.

Lättare glasflaska

Lättare glasflaskor är något bättre än de tunga med tjockt glas. Mindre glas innebär lägre energiåtgång och utsläpp vid flasktillverkningen, plus lättare transporter.

De lättare flaskorna håller lika bra som de tunga, och det tunnare glaset påverkar inte dryckens kvalitet, smak eller lagringsmöjlighet.

PET-flaskor

PET-flaskan av plast kräver mindre energi vid tillverkning än glasflaskor och kan återvinnas enkelt. Den väger mindre än glas och är lättare att transportera.

Vinet tar inte smak av plastförpackningen och PET-flaskan går inte sönder.

Plast är ett bra klimatval om förpackningen återvinns, och alla vinflaskor av plast i Sverige kan pantas och återvinnas. Förkortningen ”PET” står för polyetylentereftalat.

Aluminiumburkar

Något som växer i företeelse är vin i aluminiumburkar. Burkar av återvunnen aluminium är ett bra klimatval eftersom de består av just material som återvunnits och som sedan kan återvinnas igen.

I Sverige är vi bra på att panta och återvinna burkar. Burkar av aluminium är lätta att hantera, går inte sönder och är effektiva att packa vid transporter. De släpper inte in ljus och är därför bra på att bevara dryckens egenskaper.

Vin i påse

En nyhet som innovativa Grand Sud erbjuder på Systembolaget är vin i miljösmart påse. Förpackningen innehåller ett glas vin (250 ml) och är hållbar både bildligt och bokstavligt!

Grand Sud
Läs mer om det miljösmarta vinet Grand Sud Colombard Sauvignon.

Pappförpackning

När det kommer till klimatsmarta förpackningar är pappförpackningar det bästa alternativet. De kräver mindre energi vid tillverkningen och är lätta och effektiva att packa när vinet ska transporteras.

Pappförpackningen släpper inte in ljus och bevarar vinets egenskaper bra.

Vill du välja förpackningar för vin som är klimatsmarta så är pappförpackningen mest klimatsmart. Därefter följer PET-flaskan och sedan den lättare glasflaskan. Sist, som minst klimatsmart, kommer den tunga glasflaskan.

Vill du läsa mer om vin och hållbarhet? Då ska du ta en titt på vår artikel om hållbart vin.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Skriv ut

Populärt just nu

Anakena Sauvignon Blanc​

Du missar väl inte den platta, hållbara och klimatsmarta vinflaskan?
Upptäck Anakena Sauvignon Blanc här.

Grand Sud Colombard Sauvignon Schysst vin

Grand Sud

Du har väl inte missat Grand Sud Colombard Sauvignon?

Vin i miljösmart påse (250 ml).

Läs mer om

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. Du måste därför ha fyllt 25 år för att besöka denna webbplats.

När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du att schysstvin.se använder cookies.