fbpx

Hur väljer man ett bra picknickvin?

Ett bra picknickvin ska vara lätt att ta med, enkelt att kombinera till olika tilltugg, samt förstås gott att dricka. Låt oss ta en titt på vilka fem kriterier som är viktigast enligt oss!

Vad som är ett bra picknickvin går förstås att debattera länge. Mycket handlar som vanligt om tycke och smak, men vi på Schysst vin anser faktiskt att det finns några kriterier som kan tala om huruvida ett vin passar bra till utflykten eller inte.

5 kriterier för ett bra picknickvin

Här är de fem kriterier som vi tycker att ett bra picknickvin ska uppfylla:

  1. Ett gott vin – du ska tycka att vinet är gott
  2. Enkelt att kombinera med olika tilltugg och rätter
  3. Lätt att ta med
  4. Prisvärt
  5. Miljövänligt – schysst för klimatet

Låt oss ta en snabb titt på punkterna en och en.

1. Ett gott vin

Den första punkten, att du ska tycka om vinet kommer väl knappast som en överraskning? Det här gäller såklart inte bara vid picknick – vi tycker att det alltid är det viktigaste kriteriet när du väljer vin.

Om man inte tycker att vinet är gott, då ska man förstås inte ta med det till utflykten. För oss som vill hitta det bästa picknickvinet är dock det här kriteriet ganska svårhanterat, eftersom alla har olika referenser om vad som är ett gott vin.

Vi nöjer oss därför med att ta upp kriteriet, men gallrar inte bort så många i det här första steget.

2. Enkelt att kombinera med olika tilltugg och rätter

Att vinet går att kombinera med olika typer av tilltugg och ”typisk” picknickmat, som till exempel pajer, matiga sallader och smarriga smörgåsar, är väldigt viktigt för ett bra picknickvin.

För oss innebär det här att både röda och vita viner kvalar in men då flera av de typiska picknickrätterna tenderar att vara av det lättare slaget slår vi ett slag för vitt vin!

3. Lätt att ta med

Blir vi mer praktiska i vår ”gallring” så ska förstås ett bra picknickvin vara lätt att ta med.

Här är det plötsligt många viner som vi tycker kan gallras bort, eftersom de kommer i glasflaskor. Och glasflaskor medför en viss risk för olyckor.

En trasig vinflaska kan ju trots allt förstöra utflykten innan den knappt har hunnit börja, varpå vi föredrar vinflaskor i plast till utflykter. Plastflaskor är lätta att packa ner säkert i ryggsäcken och de väger betydligt mindre.

4. Prisvärt

Att ett bra picknickvin ska vara prisvärt handlar för oss på Schysst vin en hel del om den praktiska aspekten kring själva utflykten.

Med tanke på hur det svenska klimatet kan vara, och hur sommarvädret kan svänga, så är det inte så kul att precis ha korkat upp den dyraste flaskan vin man kunde hitta, när himlen plötsligt öppnar sig.

Vi på Schysst vin gillar alltid prisvärda viner, men kanske gör vi det extra mycket när det handlar om att hitta det bästa picknickvinet.

5. Miljövänligt – schysst för klimatet

Till sist har vi det femte kriteriet, att vinet ska vara vara miljövänligt. Ur ett förpackningsperspektiv är just plast-, papp- och lättviktsflaskorna de bästa alternativen om man vill tänka miljövänligt när man väljer vin.

Om du är bekant med schysstvin.se så vet du att det här var en av anledningarna till varför vi skapade hemsidan – för att lyfta fram hållbara och schyssta viner.

Tips på bra picknickvin

Ett vitt vin som vi tycker checkar av alla fem kriterier är Anakena Sauvignon Blanc. Förutom att det är ett gott vin som går att kombinera med allt från kyckling till lax och olika typer av smörgåsar eller sallader så har vinet en unik egenskap som är svår att gå miste om.

Anakena Sauvignon Blanc är nämligen inte ett vin i en traditionell glasflaska, utan kommer i en platt plastflaska. Flaskan är hållbar, går bra att panta och vinet är riktigt smarrigt. Vad mer kan vi önska oss?

Läs mer om Anakena Sauvignon Blanc i vår artikel om vinet, där vi går in djupare på just varför plastflaskan är platt, eller läs mer om vinet här på Systembolagets hemsida.

Anakena Sauvignon Blanc 2019 | Chile | 12,5% | 750 ml | Nr 6571 | 85 kr
HÄR HITTAR DU VINET »

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Skriv ut

Populärt just nu

Anakena Sauvignon Blanc​

Du missar väl inte den platta, hållbara och klimatsmarta vinflaskan?
Upptäck Anakena Sauvignon Blanc här.

Grand Sud Colombard Sauvignon Schysst vin

Grand Sud

Du har väl inte missat Grand Sud Colombard Sauvignon?

Vin i miljösmart påse (250 ml).

Läs mer om

schysst vin icon

Anakena

85 kr

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. Du måste därför ha fyllt 25 år för att besöka denna webbplats.

När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du att schysstvin.se använder cookies.