Även om vi på Schysst vin fokuserar på hållbarhet i vinbranschen så brinner vi lite extra även för klimat och natur. Därför tittar vi ibland till trender som kanske inte nödvändigtvis har med vin att göra, men som vi ändå tycker förtjänar att uppmärksammas. Och en sådan trend är utan tvekan friluftstrenden.
I vår artikel Vin till utflykten – Grand Sud är enkel att ta med berättar vi om ett vitt vin i en smidig påse, som passar just perfekt till utflykten.
Men låt oss backa bandet till miljön och mer specifikt den svenska naturen.
Utomhusaktiviteter ligger rätt i tiden
Minns du vilken pryl som blev utsedd till Årets julklapp förra året? Det var stormköket som tog hem titeln och fick representera det speciella ”coronaåret”.
I motiveringen kunde vi läsa att en av de största beteendeförändringarna som skett under 2020 rörde svenskarnas semestervanor. ”Hemester” och ”Svemester” blev plötsligt begrepp som alla kände till.
Så här skrev HUI när man motiverade stormkökets symbolvärde:
”Coronapandemin har accelererat en stark vandringstrend ytterligare. Inte minst visade sig detta genom nya besöksrekord på fjäll och vandringsleder – trots en minskad turism från utlandet. Stormköket är en reflektion över att vi har återupptäckt den svenska naturen och över att vi alltjämt behöver träffa våra nära och kära utomhus.”
För att haka på friluftstrenden och inspirera till ännu fler utomhusaktiviteter har vi på Schysst vin satt ihop ett par tips till dig som vill vara mer ute i naturen.
Upptäck Friluftsfrämjandets aktiviteter
Det är lätt sagt att man vill ”vara ute i naturen”, göra mer ”friluftsaktiviteter” eller rent av ”upptäcka närområdet” – men var börjar man? Vårt tips är att kika in Friluftsfrämjandets utbud av olika aktiviteter och guider.
Friluftsfrämjandet är för många kanske synonymt med Skogsmulle, inbitna scouter, långa utflykter och veckolånga tältprojekt. Faktum är dock att Friluftsfrämjandet arrangerar väldigt många ”nybörjaraktiviteter” och utflykter i liten skala.
De som inte vill vandra, tälta eller cykla mountainbike på egen hand kan helt enkelt haka på utbudet av kurser och resor som andra arrangerar. Aktiviteterna varierar ordentligt utifrån vilket behov man har och kan inbegripa allt från midnattspaddling, bastubad och skärdgårdsyoga till längre strapatser på långfärdsskridskor eller vandringsresor utomlands.
Och förresten, jodå, visst finns Skogsmulle fortfarande kvar för de minsta.
Vandring – inte bara för den inbitne
För den som vill ha en mer strukturerad utflykt är en vandring perfekt. Framförallt vill vi tipsa om de lokala vandringsleder som finns runt om i hela Sverige. En vandring behöver nämligen inte betyda en vecka i fjällen – även om det också har sin charm förstås!
Tack vare Allemansrätten går det att vandra nästan var som helst i Sverige. De flesta kommuner har en flik på sin hemsida där de tipsar om lokala vandringsleder och naturområden. Uppmärkta leder är att föredra för den som känner sig ny i naturen.
Temavandringar och galna äventyr
I takt med att vandring blivit populärt har också ”temavandringar” utvecklats. Den som inte nöjer sig med att gå Upplandsleden eller Sörmlandsleden kan till ett exempel ta en orkidévandring på Öland.
Något som kanske inte går under kategorin vandring, men som vi på Schysst vin förstås inte kan undgå att lyfta fram, är Medoc Marathon. Här tar sig deltagarna igenom ett helt maraton, med en bansträckning som går mellan olika franska vingårdar. Vad vätskestationerna bjuder på behöver vi kanske inte nämna?
Mer om Medoc Marathon en annan gång…
Testa på vandring – våra fyra tips
Oavsett om du älskar att vandra för frihetskänslan, naturupplevelsen eller äventyret så finns det en led för dig. Att vandra i Sverige är kort och gott en perfekt “hemester” eller “svemester”.
1. Hitta din närmsta nationalpark
I Sverige finns ett trettiotal nationalparker som alla bjuder på sina unika upplevelser. Några av dem är mer kända än andra, som till exempel Abisko och Sarek, men faktum är att det finns nationalparker från sydligaste Sverige och upp genom hela landet.
Naturvårdsverket har sammanställt en fantastiskt fin broschyr som finns att hämta gratis i pdf-format. Foldern innehåller en bra översikt och några enkla, praktiska råd inför ett besök på en nationalpark.
Lästips: Guide till Sveriges 30 nationalparker (pdf)
2. Skapa din egen vandringskarta
Lantmäteriet erbjuder en gratis tjänst där vem som helst kan skriva ut sin egen karta, till exempel inför en vandring. Kartfunktionen är perfekt för den som vill upptäcka sitt närområde, men är osäker på hur vägar och stigar går, var bergshällarna slutar eller var sankmarken man ska undvika finns.
Läs mer här på Lantmäteriets hemsida: Kartutskrift
3. ”Svemestra” på en större vandringsled
Om du vill ta din utflykt till en ny nivå kan du planera en så kallad ”svemester”, det vill säga en semester i Sverige. Längs med de större vandringslederna finns ofta ett serviceutbud som gör vandringen förhållandevis ”enkel” för alla.
Men vilken vandringsled ska man då välja? Ja, det här är egentligen ett ämne för en helt egen guide, men vi på Schysst vin har sammanställt några av de topplistor som görs regelbundet över de vackraste vandringslederna i Sverige.
Slår vi ihop topplistorna från bland annat Svenska Turistföreningen, Svenska Dagbladet och Skyrunner så rankas Kungsleden och Österlenleden till två av de vackraste lederna i landet. Den som tar sig igenom dem bägge får uppleva två helt olika perspektiv på den svenska naturen!
4. Tänk ”hållbart” under hela besöket
När vi är på upptäcksfärd i naturen är vi bara gäster. Djur och natur ska leva vidare trots att vi människor är på besök och särskilt viktigt blir det då med rätt packning – och inte minst förpackningar.
Den som grillar korv, lagar mat på ett stormkök eller bara har med sig ett mellanmål måste kort och gott se till att ta med sig skräpet hem. Och det är därför vi vinälskare gillar Grand Sud Colombard Sauvignon, som alltså är en smidig vinpåse som rymmer ett glas vin (250 ml).
Istället för att leta efter en glasåtervinning ute i skogen är det bara att platta till plastpåsen (den väger bara ynka 12 gram tom, till skillnad från ca 230 gram för en glasflaska) och bära vidare den tills den kan återvinnas.
Och just det – om man lägger vinpåsen i en fjällbäck eller kall insjö blir den sval på ett kick!
Grand Sud Colombard Sauvignon, 2019
Frankrike, Côtes de Gascogne IGP
Nr 3065 | Vin i påse 250 ml | Alkoholhalt 11,5 % | Pris 29 kr
DU HITTAR VINET HOS SYSTEMBOLAGET HÄR »
Läs mer om Grand Sud Colombard Sauvignon – ett glas vin i miljösmart påse eller artikeln vin till utflykten – Grand Sud är enkel att ta med.