fbpx

Vinlandet Chile – Mellan berg och hav

När man tittar på vinlandet Chile är det lätt att förstå varför det är svårt att tala om ”typiskt chilenska viner”. Visst har carmenère blivit landet ”nationaldruva”, men förutsättningar för vinodling skiljer sig ordentligt mellan olika delar av landet.

Chiles utformning rent geografiskt gör att vinernas karaktär kan skilja en hel del mellan olika odlingar, trots att gårdarna ligger nära varandra. Landet är trots allt knappt 20 mil brett i genomsnitt, men hela 420 mil långt.

Chile vinland

Skulle man lägga Chile i Europa kommer landsgränserna sträcka sig från norska Svalbard hela vägen ner till södra Italien. Även om klimatzonerna inte är riktigt så skiftande i Chile säger den jämförelsen ändå något om vilket speciellt vinland vi talar om.

Där Stilla havet och Anderna möts

Med bergskedjan Anderna i öst och svala vindar från Stilla havet i väst skapas i princip helt världsunika förutsättningar för vinodling.

Vindarna från havet och den höga höjden i bergen är två faktorer som gör att temperaturskillnaden mellan dag och natt kan vara stora i Chile. Och samtidigt har Chile på sina håll ett utpräglat slättland där luften är varmare och jorden bördigare.

Det skiftande vädret ställer minst sagt höga krav på kunniga odlare.

Chile vin

Från Coquimbo i norr till Region del Sur i söder

Som vinland betraktat delas Chile in i fyra regioner, men det ska sägas att det kan skilja en hel del mellan vinerna som produceras även inom respektive region.

Chiles fyra vinregioner:

  • Coquimbo – Ligger i norr och består av dalarna Elqui, Limarí och Choapa.
  • Aconcagua – Omfattar dalarna Aconcagua, Casablanca och San Antonio.
  • Valle Central – Den största regionen. Omfattar dalarna Maipo, Rapel, Curicó och Maule.
  • Region del Sur – Återfinns längst ner i söder. Består av dalarna Itata, Bío-Bío och Malleco.

De svalare regionerna ger i regel mer friska och syrliga viner, medan slättlandet ger bra förutsättningar till viner som är mörkare och har mer karaktär.

Cabernet Sauvignon och Carmenère

Två vanliga druvsorter i Chile är cabernet sauvignon och carmenère. Och just carmenère har faktiskt blivit landets ”egen” rödvinsdruva, trots att den egentligen kommer ursprungligen från Bordeaux i Frankrike.

På 1800-talet spred sig nämligen vinlusen ordentligt i Bordeaux och det ville sig inte bättre än att carmenère utrotades i regionen. Som tur var hade druvsorten exporterats till Chile och fått ordentligt fäste – och i det chilenska klimatet har ohyra som vinlus och mjöldagg aldrig fått fäste.

Vindruvor

Chilenska vinproducenter att lägga på minnet

En chilensk vingård som kan vara kul att kunna nämna är Viña Errazuriz. Gården ligger några mil norr om huvudstaden Santiago, grundades 1870 och är landets äldsta familjeägda vingård.

Ett annat vinhus från Chile som är bra att känna till är Viña Tarapacá, grundat 1874. Själva gården ligger söder om Santiago och har drygt 600 hektar vinodling.

En tredje notis som vi på Schysst vin tycker att du ska ta med dig från den här texten om Chile är är den internationellt erkända vinproducenten Miguel Torres. Mer information om Torres-familjen hittar du i den här artikeln: Hållbart hela veckan – vitt och rött plus grön mat

Fakta: Chiles historia

På 1500-talet koloniserade spanjorerna det som vi idag kallar för Chile. Ursprungsbefolkningen, som kallas mapuche, fick dra sig undan och det dröjde fram till år 1818 innan Chile blev självständigt från Spanien.

Sedan självständigheten har Chile utvecklats i olika steg till ett mer demokratiskt land. Under delar av 1900-talet rådde dock militärdiktatur i landet, vilken officiellt tog slut först i början av år 1990.

Sverige tog under diktaturperioden emot tusentals flyktingar från Chile, vilket gjort att Sveriges koppling till Chile är relativt stark än idag, i jämförelse med många andra sydamerikanska länder.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Skriv ut

Populärt just nu

Anakena Sauvignon Blanc​

Du missar väl inte den platta, hållbara och klimatsmarta vinflaskan?
Upptäck Anakena Sauvignon Blanc här.

Grand Sud Colombard Sauvignon Schysst vin

Grand Sud

Du har väl inte missat Grand Sud Colombard Sauvignon?

Vin i miljösmart påse (250 ml).

Läs mer om

schysst vin icon

Río Claro vitt

79 kr

Río Claro rött

89 kr

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. Du måste därför ha fyllt 25 år för att besöka denna webbplats.

När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du att schysstvin.se använder cookies.