
Río Claro – ekologiskt och hållbart från prisade producenten Torres
Rio Claro Sauvignon Blanc 2019 | Chile, Valle de Curicó | 13% | 750 ml | Nr 6851 | 79 kr
HÄR HITTAR DU VINET »
Río Claro Reserva Carmenère 2019 | Chile, Valle de Curicó | 13,5% | 750 ml | Nr 2301 | 89 kr
HÄR HITTAR DU VINET »
Río Claro på druvan Sauvignon Blanc
Ett riktigt druvtypiskt vin med friska, fräscha och aromatiska toner av nässlor, krusbär, lime, päron och passionsfrukt. Ungt och fruktigt. Du serverar vinet bäst vid 8 grader i temperatur, gärna som aperitif och till fisk, skaldjur och gröna rätter. Vi har tagit fram ett recept på en sparrissallad till just detta vin, du hittar det nedan.
Río Claro på druvan Carmenère
Vinet är fruktigt och generöst, fullt av mörka bär. Här finns nyanser av svarta vinbär, blåbär, halon, lakrits, färska örter, viol och vanilj. Ett drygt halvfylligt vin utan betydande strävhet. Den örtiga tonen gör att det är trevligt att servera mat med färska örter till vinet, som passar utmärkt till vegetariska rätter men även funkar fint till kyckling och lättare kötträtter. Vi tipsar om en toppenbra vegorätt till just Río Claro Carmènere.
Hållbart hela veckan är modellen
Att välja hållbart producerat och ekologiskt vin närmar sig att vara en självklarhet, eller hur? Extra bra känns det förstås att löpa linan ut och servera rätter som matchar vinet. Smakmässigt förstås, men gärna även genom val av ekologiskt och lättsamt grönt.
Med Río Claro i både vitt och rött är planen lagd för veckans och helgens alla schyssta smakupplevelser. Nedan hittar du recept som är speciellt framtagna för Río Claro – enkla rätter som blir fullträffar till vinerna.
När vi ändå pratar hållbarhet vill vi gärna tipsa om ”skafferimetoden”. Kolla vad du har hemma och utgå ifrån det när du lagar mat, kanske finns både bas och smaksättning redan på lager och du behöver bara komplettera med det färska. Minskat matsvinn och schyssta viner är ingen dum kombo.

Torres – ledande på Fairtrade i Chile
Miguel Torres är den välkända spanska vinfirman som för 40 år sedan tog ett kliv även till Chile. Här finns gamla vingårdar, utmärkta förhållanden för vinodling och en fantastisk tradition med kunskap som grund. Torres odlar i dag druvor på 400 hektar mark och har även ett långsiktigt samarbete med många mindre vinbönder. Hållbarhet handlar om ansvar på alla plan, den sociala aspekten är inte minst viktig, och i dag är Miguel Torres den ledande Fairtrade-producenten i Chile. Som en bekräftelse på engagemang och ansvar när det gäller hållbar produktion fick Miguel Torres 2018 utmärkelsen Vineyard of the Year av organisationen Wines of Chile.

Risotto med sparris och spenat
Det här behöver du:
2 st schalottenlökar, finhackade
1 dl Extra Virgin olivolja, klassisk smak
3 dl Arborioris
1 liter kycklingbuljong eller grönsaksbuljong, varm
100 gram riven parmesan
250 gram sparris
50 gram spenat
Salt
Så här gör du:
Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme, utan att den får färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa ytterligare någon minut till dess att riset blandat sig väl med löken.
Tillsätt buljong. Börja med 3-4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under det att du tillsätter buljongen. Det hela ska bli ”löst” men riset ska ha en kärna som ger visst tuggmotstånd, det tar totalt närmare 20 minuter.
Skiva sparrisen ganska tunt och låt den koka tillsammans med risotton under de sista 3-4 minuterna. Spenaten hackas grovt och läggs i under den sista minuten. Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner 2 msk olivolja och parmensanost. Smaksätt med salt och peppar. Toppa risotton med rucola och parmensanost, ringla över lite olivolja.
Hållbart tips!
Risotto är en typ av rätt som verkligen kan kallas hållbar. Du kan använda det mesta som finns i skafferiet i en risotto. Är det dags att använda tomaterna är det enkelt att göra en tomatrisotto, till den funkar även ett rött vin utmärkt.

Ljummen svampsallad med örtstekta krutonger
Det här behöver du:
500 gram champinjoner
1 st ekbladssallad
1 st rödlök, delad i båtar
3 skivor lantbröd eller levain
Färsk rosmarin och timjan
Olivolja
Balsamvinäger
Salt och svartpeppar
Så här gör du:
Skär eller riv brödet i små bitar och stek dem i olivolja. Krydda och lägg i finhackade, färska örter i slutet, när brödet har fått fin färg.
Hyvla 5 champinjoner på en mandolin. Dela resten av svampen i kvartar och stek i olivolja. Lägg i rödlöken när svampen börjar få färg. Precis före servering, skär salladen i grova bitar och blanda med både den stekta och hyvlade svampen. Svamp kräver lite extra kryddning, snåla inte på salt och peppar och glöm ej balsamvinägern. Strö krutongerna över salladen – klart att servera!
Hållbart tips!
Om du byter ut balsamvinägern mot lite citronsaft och zest, kan du servera rätten även till Río Claro Sauvignon Blanc!
Schysst handling!
Innan du handlar din matkasse – se över ditt skafferi och kylskåp! Oftast har man mer där än man tror och hela rätter ligger där och bara väntar på sig.
Eftersom vi på Schysst vin månar om helheten i ett hållbart leverne tycker vi att det är viktigt att även fundera över andra aspekter av hållbarhets begreppet.
Här är ett par tips på typiska varor i våra senaste recept som du kanske redan har hemma:
- Rödlök
- Arborioris
- Parmesan
- Buljong
- Schalottenlök
Tips! Har du köpt för mycket rostbröd? Det brukar inte hålla speciellt länge så lägg det i frysen! Superenkelt att bara ta fram de skivor du behöver.

Mer om Miguel Torres
Torres är en legendarisk producent i vinvärlden. I Spanien grundades firman 1870 och ett sekel senare togs steget till Sydamerika och här är Torres en verklig pionjär när det gäller modern vinodling. För hela 40 år sedan etablerade Torres odling och produktion i Chile och i bagaget fanns metoder och erfarenheter som revolutionerade vinmakningen i landet. Rostfria ståltankar med kylaggregat, temperaturkontroll samt jäsning och lagring på små ekfat fanns med i konceptet.
Torres intresse för miljö och hållbarhet har inneburit omställning till ekologisk odling och till produktion enligt de principer som gäller för Fairtrade, en certifiering inom vilken firman i dag i är ledande i Chile. Långsiktiga satsningar, ansvar och goda samarbeten med lokala odlare bidrar till att stärka den ledande positionen inom hållbarhet.
La Causa – nästa steg
En annan viktig satsning är La Causa, ett projekt som syftar till att bevara historiska druvor och vinområden. I området Itata Valley, Chiles sydligaste vindistrikt, etablerades landets första vinodlingar för omkring 500 år sedan och här finns skatter till vingårdar att restaurera och förvalta. Även här samverkar Torres med många mindre odlare, i hållbarhetens anda.