
Exakt vad som kännetecknar ett ”hållbart vin” är inte så lätt att sätta fingret på, men miljöhänsyn, socialt ansvar, ekonomiskt ansvarstagande samt kvalitet på slutprodukten är områden som spelar in.
Eftersom det saknas en global standard för definitionen av hållbart vin skapade vi Schysst Vin, med ambitionen att sprida information om de olika aspekterna kring hållbarhet – och för att vägleda till ett medvetet vinval.
Hållbart vin är ingen omöjlighet
All form av jordbruk har olika utmaningar. Användning av bekämpningsprodukter och konstgödsel samt behov av konstbevattning är några viktiga miljöaspekter.
Även de vanligtvis långa transporterna av vin, samt valet av förpackning, kan ha stor miljöpåverkan i slutänden. Det är med andra ord ingen lek att ta fram ett hållbart vin i dagens konkurrens, men det finns de som lyckas!
Låt oss gräva djupare i några av de områden och hållbarhetsfaktorer som är bra att känna till.
Ekologiska och biodynamiska viner visar vägen
Ekologiska viner odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. När ekologiska viner produceras är färre tillsatser och hjälpmedel tillåtna.
Inom gruppen ekologiska viner finns biodynamiska viner. Den biodynamiska skolan är egentligen äldre än ekologisk odling och omfattar fler kriterier:
- Odlingsjorden står i särskilt fokus och olika naturpreparat används för att stärka grödornas livskraft.
- Naturens cykler styr olika moment i produktionen och när ingrepp i vingården ska genomföras.
- En kretsloppstanke är tydlig och målsättningen är en vingård i full biologisk balans.
Biodynamiska viner kan certifieras av olika kontrollorganisationer, som exempelvis Demeter och Biodyvin.
Producenter måste ta socialt ansvar
Det sociala ansvaret vid vinodling och vinproduktion omfattar arbetarnas villkor och riktlinjer för mänskliga rättigheter.
I det det sociala arbetet ingår bland annat säkerhet på arbetsplatsen, arbetstider, villkor för övertid samt löner och ersättningar. Dessutom kan förutsättningarna i arbetarnas lokalsamhällen omfattas, i form av bidrag till skolor, lokala transporter etc.
På Systembolaget finns kategorin etiskt märkta viner för produkter som uppfyller kriterierna hos de två organisationerna Fairtrade och Fair for Life. Båda certifieringarna fokuserar på arbetsvillkor och mänskliga rättigheter för de som arbetar med odling av råvaror och med tillverkning av drycken.
Hållbart vin sätter fokus på transport och förpackning
Om vi går tillbaka till miljöaspekten så är transporten en viktig faktor att tänka på.
Den vanligaste transportmetoden för vin som kommer från andra kontinenter är båttransport. Inom Europa förekommer marktransport med tåg, tankbil och lastbil. Flyg är inte speciellt vanligt.
En del vinimportörer klimatkompenserar sina transporter till Sverige, men eftersom Systembolaget köper in vinerna i Sverige har de inget eget ansvar för detta.
Själva förpackningen står för en tredjedel av vinets genomsnittliga klimatpåverkan. Störst påverkan har tunga engångsflaskor i glas, varför bland annat Systembolaget uppmuntrar en övergång till lättare flaskor och andra förpackningstyper.
Lättare flaskor, returglasflaskor, aluminiumburkar, kartonger och PET-flaskor är miljömässigt bättre val än glasflaskor för engångsbruk. Det går åt mer råmaterial för att producera glasflaskan, och mer energi för att tillverka glas eller smälta ned återvunnet.
På det hela taget har vinbranschen tagit många steg i rätt riktning de senaste åren. Som konsument kan du vara med och driva på utvecklingen genom att göra aktiva val, till exempel genom att välja schyssta viner.
Tips: Här kan du filtrera fram hållbara viner i Systembolagets sortiment