Med ett hållbart vin i glaset blir det extra roligt att satsa på ekologiskt, närodlat, resurssnålt och hållbart även när det gäller mat och menyn som serveras till vinet.
Några enkla tips tar dig en bra bit på vägen mot ett schysst sätt att tänka och agera när det gäller val av råvaror och hushållning med matresurserna.
5 mattips till gröna viner
- Köp råvaror som är i säsong
- Välj råvaror som är närproducerade i så stor utsträckning som möjligt
- Öka andelen grönsaker på tallriken, minska på kött
- Laga flera portioner när du är igång, matlådor är smart
- Tänk enkelhet, satsa på få råvaror och lägg lite extra vikt vid kryddningen
Smått och gott till gröna viner
Carpaccio på lime- och basilikamarinerad lax med ruccola:
- Välj Salmalax och skiva den riktigt tunt.
- Bred ut skivorna på ett fat och ringla olivolja över laxen.
- Strö på finstrimlad basilika.
Carpaccio på lime- och basilikamarinerad zucchini med friterad persilja:
- Skär zucchini i skivor och grilla dessa först, använd sedan samma marinad som ovan.
- Friterad persilja fixar du genom att plocka av bladen och fritera lite åt gången i olja.
- När det tystnar i kastrullen är persiljan klar, låt den droppa av på lite hushållspapper.
Chévregratinerade rödbetor med salamichips och ruccola:
- Lägg skivad salami på en plåt.
- Sätt ugnen på 180 grader och torka korven i 6-7 minuter eller till den rullar ihop sig, låt svalna.
- Servera med bakade rödbetor täckta med chévre och lite ruccola vid sidan av.
Grillad och bakad spetskål med vitlöksstekt svamp, citron och olivolja:
- Dela spetskålen i fyra klyftor och gnid in med olivolja.
- Grilla klyftorna på de båda snittytorna först, salta och peppra.
- Baka sedan klart i ugn cirka 10-15 minuter på 200 grader.
Grillad fläskkotlett med rödvinssmör, vårprimörer och parmesan:
- Välj ekologisk gårdsgris av hög kvalitet.
- Fräs en finhackad schalottenlök, häll i 0,5 dl rött vin och 1 tesked socker, koka ned till hälften och mixa med 250 gram rumstempererat smör.
- Lägg smöret på ugnsfolie, rulla som en smällkaramell och lägg in i kylen, sedan är det lätt att skiva portionsbitar.
Hållbart vin och mat – bästa kombon
När du kombinerar ditt hållbara vin med bra mat, tänk på att själva råvaran sällan är hela frågan för smakupplevelsen. Tillbehör, tillagningssätt och kryddning spelar ofta en avgörande roll för hur vinet kommer att passa och upplevas till maten.
Några korta punkter som gör både vin och mat rättvisa kommer här:
Om ett vin har strävhet, säg ett rött lite stramare vin, jobbar du med salt och fett. Det tar ner eventuell beska i maten och lyfter fram det fruktiga i vinet.
Salta lite extra, ringla lite olivolja över grönsakerna, riv parmesan på toppen eller servera en krämig aioli eller sås till din hållbara maträtt. Det ger bästa mötet mellan mat och ett strävare, tuffare vin.
Ett fruktigt, rött vin som har en fyllig bärighet men inte är så strävt, är ett bättre val att servera rätter som har inslag av sötma, som exempelvis ugnsrostade rotfrukter eller fruktig glaze vid grillning.
Det fruktigare vinet passar även bättre om maten är av det starkare slaget med mer hetta i smakerna.
När det gäller vita viner finns hela spannet mellan lätta och krispiga utan inslag av ek och mer fylla viner, med eller utan tydlig fatkaraktär.
De lätta vita vinerna väljer du till skaldjur och neutrala fiskrätter med de fylligare vinerna fixar att möta kraftigare mat, från fisk med smak till fågel och ljust kött.
Ett kraftigt vitt vin med fattoner funkar fint till exempelvis smörstekt fisk och en krämig sås.
Vill du lära dig mer om gröna viner, biodynamiskt vin och vinbranschens arbete med hållbarhet? Besök vår startsida för att klicka dig vidare. Missa där inte vårt nyhetsbrev, där du får gratis tips och inspiration.