fbpx

Biodynamiskt vin, naturliga viner och naturvin – så här hänger det ihop

Biodynamiskt vin och naturvin, vad betyder det och vad har dessa viner möjligen gemensamt? Vi reder ut begreppen kring några av de vintyper och produktionssätt som finns på vinbarsmenyn.

Begreppen i vinvärlden är många och svåra att hålla isär. Vad skiljer till exempel ett biodynamiskt vin från ett naturvin? Och vad innebär det egentligen att ett vin är ekologiskt?

Ekologiska viner, etiskt märkta viner och viner med klimatsmarta förpackningar är grupperna som är aktuella för just Schysst Vin. Men det finns flera vinkategorier som är intressanta, med eller utan certifieringar.

Låt oss ta det från början och titta närmare på ett par vintyper det pratas mycket om – och berätta varför hästar kommer in i bilden.

Ekologiska viner

Ekologiska viner är ett kriterium för hållbarhet enligt oss på Schysst Vin.

Att vinet är ekologiskt innebär att druvorna är odlade utan pesticider eller konstgödsel. I övrigt kan tillverkningen ske på samma sätt som gäller för ”vanliga viner” inom konventionell tillverkning.

Det här betyder att det är godkänt att använda odlad jäst och att ett 30-tal tillsatser får förekomma i ekologiska viner, men halten av svavel ska vara lägre i dessa viner.

Ofta är ett ekologiskt producerat vin även certifierat av ett kontrollorgan, men inte alltid.

De allra flesta kvalitetsproducenter jobbar ekologiskt sedan lång tid tillbaka, men många kan ändå sakna certifiering. Det kan handla om små producenter som väljer bort certifiering på grund av att den kostar pengar, eller produktion där någon mindre detalj saknas för att vinet ska kunna bli certifierat, samtidigt som produkten kan hålla betydligt högre kvalitet än vad en certifieringen skulle kräva.

Biodynamiskt vin

Gruppen biodynamiska viner är egentligen mer en bara en vintyp, det handlar om en hel filosofi för vingården.

Grunden för biodynamisk odling finns inom antroposofin, med Rudolf Steiner som upphovsman tidigt 1900-tal. Grundtanken är att odling sker i samklang med naturen och enligt en månkalender, som anger när vad ska utföras.

Ett rikt djurliv är ingen nackdel

Vingården som producerar biodynamiskt vin ska vara i balans och det finns en tydlig kretsloppstanke. Djur och olika grödor finns med i ekosystemet, för balansens skull. Får, ankor, hönor och åsnor, exempelvis.

Hästar finns också med i bilden, att plöja med hjälp av häst luftar jorden på ett betydelsefullt sätt, medan en maskin istället skulle packa och täppa till marken.

Inga pesticider eller konstgödsel används heller, utan istället homeopatiska preparat som framställs i vingården, tillverkade av exempelvis gödsel och växter.

Omfattande arbete att ta fram biodynamiskt vin

Att ställa om en vingård till biodynamisk produktion är ett omfattande och långsiktigt arbete som kräver helhetssyn och hängivenhet, något av en livsuppgift.

Biodynamiska viner kan vara certifierade av kontrollorgan, exempelvis Demeter, men det finns även många viner som framställs fullt biodynamiskt utan certifiering.

På många marknader är själva certifieringen för kostsam, särskilt för små kvalitetsproducenter.

Naturvin

Naturvin pratas det mycket om, men definitionen är inte solklar. Det finns ingen certifiering för naturviner, utan det är upp till producenten att använda benämningen. Oftast görs det för att beskriva en viss hållning, en strävan och en inriktning i produktionen.

Olika intressegrupper för naturviner kan ha satt upp riktlinjer för vilka viner som ska få klassas som naturvin i deras sammanhang.

Framtagna med naturlig jäst

Något som är en gemensam nämnare för naturviner är naturlig jäst. I produktionen har alltså den jäst som finns naturligt på druvans skal, och i miljön i vineriet, fått stå för jäsningen. Ingen industriellt framställd jäst har alltså använts.

Att jobba med den naturliga jästen innebär att vinet behåller sin egen karaktär, med drag av sin odlingsplats, på ett helt annat sätt.

Vidare är gemensamma drag för naturviner att minimal, eller ibland ingen, tillsats av svavel används och att druvorna har odlats ekologiskt eller biodynamiskt, utan pesticider och konstgödsel.

Vin utan tillsatser

Naturviner innehåller heller inga tillsatser och vinerna har klarnats genom gravitation, inga klarningsmedel används.

Men det finns som sagt inga exakta bestämmelser och ingen certifiering. Att framställa naturviner kräver kunskap och noggrann produktion, från druvor av hög kvalitet till stor renlighet och omsorg om varje steg.

Naturvin ska hålla god kvalitet utan någon hjälp av medel eller tillsatser, det är anledningen till att resultatet ibland kan skifta.

Orange vin

Orange vin är ett begrepp och en vintyp som blivit omtalad. Det handlar om vita viner där skalen fått vara med en tid i processen, vilket ger färg åt vinet, struktur av tanniner och viss strävhet.

Det här är ett ursprungligt sätt att göra vin och ofta används amforor, det vill säga lerkrus, vid tillverkningen. Även så kallade qvevri används ibland, ännu större lerkärl som är mer porösa och som grävs ner i jorden för att mängden syre som når vinet ska bli den rätta.

Inriktningen i övrigt överensstämmer med naturviner eller biodynamiska viner. Vinerna som framställs på detta sätt får alltså mer struktur och strävhet, vilket gör dem till bra matviner.

Naturligt vin

Ett naturligt vin kan vara ett biodynamiskt vin eller ett naturvin. Begreppet ”naturligt” syftar vanligen på att den naturliga jästen har använts och att inga tillsatser har förekommit.

”Inget tillsatt, inget borttaget” är ett uttryck som ibland används för att förklara vad ett naturligt vin står för.

Vi på Schysst Vin arbetar för att sätta hållbarhet i fokus och i vår stora lista över schyssta viner är det Systembolagets kriterier som är utgångspunkten. Följ oss gärna på Facebook för vintips och livesändningar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Skriv ut

Populärt just nu

Anakena Sauvignon Blanc​

Du missar väl inte den platta, hållbara och klimatsmarta vinflaskan?
Upptäck Anakena Sauvignon Blanc här.

Grand Sud Colombard Sauvignon Schysst vin

Grand Sud

Du har väl inte missat Grand Sud Colombard Sauvignon?

Vin i miljösmart påse (250 ml).

Läs mer om

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. Du måste därför ha fyllt 25 år för att besöka denna webbplats.

När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du att schysstvin.se använder cookies.