fbpx

Hållbara vingårdar – från Spanien till Sydafrika

Runt om i vinvärlden finns fantastiska exempel på vinbönder som uträttar stordåd genom att rädda gamla, övergivna vingårdar och låta kulturarv bära frukt på nytt. Spanien, Sydamerika och Sydafrika är vinländer som är hem för många av dessa projekt.
Vingård med hållbar inriktning


Hållbara vingårdar har en otrolig charm. Småskalighet, i ordets verkliga bemärkelse, gäller för de satsningar som har gjorts på olika platser när det gäller att rädda gamla, förfallna vingårdar.

Ofta handlar det om odlingslotter som ligger på otillgängliga platser, kanske i väldigt brant terräng, och där rankorna har blivit riktigt gamla. Det innebär att storskalig produktion inte fungerar, avkastningen av frukt är mycket låg och maskinskörd är inte att tänka på.

Däremot kan den lilla skörd som blir av gamla rankor vara fantastisk i kvalitet, med en helt annan koncentration av smaker än vad som blir fallet med yngre vinstockar som tillåts bära mycket frukt.

Hållbara vingårdar innebär ofta en rik historia

Att väcka en gammal, knotig och övergiven vingårdsplats till liv igen är en riktigt god gärning i hållbarhetens tecken, ett kulturarv tas om hand och småskaligt producerade kvalitetsviner kan sprida glädje i nuvarande och kommande generationer.

Några exempel på satsningar från olika platser följer här. Och viner så klart, produkter som kan berätta om sitt ursprung, som förmedlar det som kallas terroir, och som bjuder på en extra dimension genom den strävan som ligger bakom vinet.

Sydamerika – Vigno

I Chile, närmare bestämt i Maule Valley, drivs projektet Vigno, Vignadores del Carignan, ett bra exempel på en av alla hållbara vingårdar.

Det hela tog sin början 2009 och syftet är att rädda och bevara gamla rotstockar av druvan Carignan. Närmare 20 producenter står bakom projektet, som samtidigt är en satsning på att lyfta regionen som vinområde och värna om dess tradition inom vinmakning.

Vigno fungerar som en appellation och har därmed ett antal regler.

Vinet måste vara tillverkat av minst 65 procent druvor från gamla stockar av Carignan, eller stockar av País där Carignan har ympats in, och resten av druvorna måste komma från Maule och gamla stockar. Gamla stockar betyder i det här fallet minst 30 år.

Bevattningssystem är inte tillåtna, utan endast naturligt vatten gäller. Vinet måste komma från Secrano i Maule och vara lagrat minst 24 månader, antingen på ekfat, lerkärl eller flaska.

Viner från Vigno som kan köpas eller beställas i Sverige är bland andra följande två mörkbäriga viner, testa gärna till rätter av mört kött. Fler viner finns mellan varven i restaurangernas utbud.

  • Vigno Carignan Field Blend 2017. Garage Wine, Chile, Maule, 14%, 750 ml, 229 kr.
  • Vigno Old Vines Carignan 2013. De Martino, Chile, Maule, 13,5%, 750 ml, 329 kr.

Spanien – Vega Aixala

I spanska regionen Katalonien, i distriktet Vilanova de Prades, ligger Vega Aixala. Ett exempel på hållbart arbete är denna stasning där farfars gamla vingårdar togs om hand och återupprättades med start 2003.

Vingårdarna ligger på hög höjd, omkring 900 meter över havet på Montsants sluttningar, vilket är en stor fördel. Det innebär svala nätter vilket ger druvor med bra syra och fräschör.

Produktionen är ekologisk och druvorna skördas för hand på de branta, terrasserade sluttningarna. Vega Aixala producerar olika serier viner, bland annat naturviner i serien ”Emma”.

En låda Emma-viner finns att beställa, 3×750 ml. Många andra projekt med samma hållbara inriktning på gamla vinstockar finns i norra Spanien.

  • Emmavinerna, röd låda, Spanien, Montsant, nr 70146, 825 kr (Tre olika viner: Emma Syrah 2018, Emma Carinyena 2018, Emma Vilanova de Prades 2018.)

Sydafrika – David & Nadia

Sydafrika är en vinregion med många sidor, här finns finns också många satsningar på gamla vingårdar och småskalig produktion med hållbar inriktning.

David & Nadia är en producent i Westen Cape, Swartland, en region som blivit något av ett centrum för utvecklingsprojekt och vad som kallas ”det nya Sydafrika”. En ny inriktning på kvalitet med stor respekt för naturen, låga skördeuttag och minimal påverkan i vineriet, allt för att vinerna ska vara karaktärsfulla och kunna berätta om sitt ursprung.

David & Nadia driver projekt tillsammans med olika vinbönder med denna inriktning, och bland annat handlar det om riktigt gamla rotstockar. Ett av deras viner som finns att beställa i Sverige är Elpidios, en druvblandning på Carignan, Syrah, Pinotage, Cinsault och Grenache. Örtigt, mörkbärigt och medelfylligt.

  • David & Nadia Elpidios 2016, Sydafrika, Western Cape, 13%, 750 ml, nr 79032, 339 kr

Vill du ha förslag på fler schyssta viner? Läs mer om biodynamiskt vin och naturvin – eller kika in vår uppdaterade lista med hållbara viner.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Skriv ut

Populärt just nu

Anakena Sauvignon Blanc​

Du missar väl inte den platta, hållbara och klimatsmarta vinflaskan?
Upptäck Anakena Sauvignon Blanc här.

Grand Sud Colombard Sauvignon Schysst vin

Grand Sud

Du har väl inte missat Grand Sud Colombard Sauvignon?

Vin i miljösmart påse (250 ml).

Läs mer om

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. Du måste därför ha fyllt 25 år för att besöka denna webbplats.

När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du att schysstvin.se använder cookies.