fbpx

Tre schyssta viner från Nya Zeelands mest hållbara vingård

Schyssta viner, minsann. Riktigt roligt att rada upp tre hållbara viner i en livesänd vinprovning – fredag 26 februari 18.30. Villa Maria Estate är ett prisvinnande vinhus med en intressant historia, läs mer nedan om denna pionjär i hållbarhetens tecken!

Sann pionjär inom hållbarhet
Bakom vinerna från Villa Maria Estate, i dag ett av Nya Zeelands mest kända och prisvinnande vinhus, finns historien om George Fistonich. År 1961 lyckades den då 20-årige George övertala sina föräldrar att ge honom några hektar mark. Redan året därpå släppte han sitt första vin och på den vägen är det. Firman är fortfarande familjeägd och har numer vingårdar i fyra distrikt – Auckland, Gisbourne, Hawkes Bay och Marlborough – samt tre vinerier i Hawke´s Bay.

George Fistonich är en sann pionjär i hållbar bemärkelse. Redan 1999 började han konvertera till ekologisk odling, och Villa Maria fick sin första certifiering 2007. Bakom beslutet att ersätta all kork med skruvkapsyl fanns en kvalitetstanke, som med dagens hållbarhetsfokus känns extra aktuell. I dag är merparten av Nya Zeelands viner förslutna med skruvkapsyl – Villa Marias framgång har fått många andra vinmakare att våga vägra kork. 2009 adlades George Fistonich för sina insatser för landets vinindustri.

LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 26 FEBRUARI 18.30:
TRE SCHYSSTA, HÅLLBARA VINER FRÅN NYA ZEELAND OCH VILLA MARIA
Klicka här för att komma till Facebookeventet med mer information om provningen >

Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2020
Nya Zeeland, Marlborough, nr 6262, flaska 750 ml, alkohol 13,5%, skruvkapsyl, 120 kronor
Här hittar eller beställer du vinet
Vi inleder med en frisk fläkt av Sauvignon Blanc, ett ekologiskt vin på Nya Zeelands stora druva. I glaset får du en aromatisk doft av krusbär, krispiga och örtiga nyanser, solmogen lime, kiwi och krusbär. Läckert till fisk, skaldjur och sushi.

Villa Maria Hawke’s Bay Chardonnay Reserve 2017
Nya Zeeland, Hawke’s Bay, nr 75587, flaska 750 ml, alkohol 13,5%, skruvkapsyl, 199 kronor
Här beställer du vinet
Över till Chardonnay och en annan stil, ett fylligt vin med stor kropp och hög syra. Äpplen, smör, hasselnötter och citronskal avlöser varandra. Den mer smakrika fiskrätten, tillagade skaldjur, hårda ostar, fågel och ljust kött blir helt perfekt.

Villa Maria Cellar Selection Organic Pinot Noir 2018
Nya Zeeland, Marlborough, nr 88393, flaska 750 ml, alkohol 13%, skruvkapsyl, 199 kronor
Här beställer du vinet
Ett ekologiskt vin på Pinot Noir med bärig doft och fruktig karaktär. Här finns jordgubbar, hallon, örter och vanilj. Smaken är elegant med nyanser av hallon, sötlakrits och rostade fat. Kraftiga fiskrätter, anka, gås och lättare kötträtter är toppenbra val till detta vin.

Schyssta viner på egen pallplats
Hållbarhet är ledordet för dagens moderna vinindustri och vi ser glädjande nog allt fler ekologiska viner och flaskor med skruvkork. Villa Maria är ett utmärkt exempel på en producent som genomfört flera viktiga och trendsättande satsningar och som även fått stor uppskattning för sitt arbete. Villa Marias viner kvalar helt klart in på listan med riktigt schyssta viner. Den listan är så pass viktig att en särskild plats finns till hands – Schysst vin.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Skriv ut

Populärt just nu

Anakena Sauvignon Blanc​

Du missar väl inte den platta, hållbara och klimatsmarta vinflaskan?
Upptäck Anakena Sauvignon Blanc här.

Grand Sud Colombard Sauvignon Schysst vin

Grand Sud

Du har väl inte missat Grand Sud Colombard Sauvignon?

Vin i miljösmart påse (250 ml).

Läs mer om

schysst vin icon

Villa Maria

120 kr

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. Du måste därför ha fyllt 25 år för att besöka denna webbplats.

När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du att schysstvin.se använder cookies.