Tommasi Adorato Appassionato Organic är vinet som fyller glaset med riktig norditaliensk vintradition.
Familjen Tommasi är en välkänd, ledande producent i regionen Veneto, där rötterna finns. Släkten har varit vinmakare i över 100 år, fjärde generationen driver nu verksamheten. ”Adorato” kan översättas till älskvärd.
Tommasi Adorato Appassionato Organic är ett fylligt och smakrikt vin, serveras förslagsvis till teriyakilax eller dumplings med sötsur sås. Smakrik fisk med en krämig sås eller kycklingrätter med rotfrukter är andra bra tips.
Eller varför inte Pasta Limone? En fräsch pastarätt med vitlök, persilja och citron. Recept följer lite längre ner.
Tommasi Adorato Appassionato Organic
Italien, Veneto | Box 3000 ml | 13% | Nr 3517 | 279 kr
DU HITTAR VINET HÄR
Veneto – en region med mångfald av druvor
Vinregionen är alltså Veneto, eller Venetien på svenska. En region med stor mångfald av druvor, inhemska och internationella.
Här i distriktet Soave, nära Gardasjön, har Tommasi stora odlingar. Fin druvkvalitet och traditionella tillverkningsmetoder är ett par anledningar till framgång och populära viner.
Tommasi Adorato Appassionato Organic är tillverkat av druvorna chardonnay och pinot grigio.
Fjärde generationen Tommasi
Den riktiga styrkan bakom Tommasis viner är lång tradition och gedigen kunskap. Nu är det Pierangelo Tommasi, fjärde generationens vinmakare, som är vd för vinföretaget och driver det tillsammans med familj, syskon och kusiner.
Pierangelo förvaltar arvet, han bor intill vingården Conca d´Oro mitt i Valpolicella, där verksamheten startades 1902. Och för Pierangleo är Tommasi så mycket mer än vin – det är stor respekt för jord och landskap, det är gästfrihet, passion för vinodling och en stolthet över ursprunget.
Det är värden som präglar både företagskultur och viner.
Tommasi Adorato möter mat
Fylligheten och frukten i Tommasi Adorato Appassionato gör kombinationen med en krämig pastarätt med inslag av både parmesan och citrus perfekt.
Här följer ett enkelt enkelt mattips till vinet.
Pasta Limone – pasta med vitlök, persilja och citron
- 1 paket linguini
- 4 citroner, saften pressas ur
- Zest från 1 citron
- 1 dl parmesanost
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 2 chalottenlökar, hackade
- 3 dl matlagningsgrädde
- Persilja, salt, peppar
Koka pastan enligt anvisning. Korta av tiden cirka 1 minut så att pastan nästan är färdig. Fräs lök och vitlök i en panna tills löken är mjuk.
Tillsätt citronsaften, zesten och grädden. Lägg i riven parmesanost och persilja, spara lite till garnering. Lägg i pastan och värm snabbt upp före servering. Garnera med lite extra persilja och riven parmesan.
Njut tillsammans med ett glas Tommasi Adorato Appassionato Organic.
Recept och foto: Caroline Hansson