fbpx

Matua – fräscht, friskt ekovin på Sauvignon Blanc

Från Nya Zeeland, vinlandet där Sauvignon Blanc är en verklig toppdruva, kommer ett superfräscht och dubbelt hållbart vin – ekologiskt certifierat och på lättare glasflaska.

Säg Marlborough, vinregionen i Nya Zeeland, och vi landar ganska säkert på druvan Sauvignon Blanc. I den här hörnan av vinkartan är vinmakarna verkliga experter på krispiga, aromatiska viner på denna druva – liksom på hållbar vinproduktion. Matua Organic Sauvignon Blanc är ett bra exempel, ett vin fullt av krusbär, kiwi, lime och svartvinbärsblad i doft och smak. Organic betyder att Matua är ett ekologiskt vin och det säljs dessutom i en lättare glasflaska, vilken är en klimatsmart förpackning. Lätta rätter på fisk och skaldjur eller vegetariskt är bra val till Matua, du hittar ett par mattips nedan. Vinet serveras kylt, etiketten har till och med en symbol som indikerar perfekt temperatur. DU HITTAR VINET HÄR.

Matua Organic Sauvignon Blanc 2019
Nya Zeeland, Marlborough | 750 ml | 13,5% | Nr 3031 | 109 kr
DU HITTAR VINET HÄR

Matua Valley Wines – först med Sauvignon Blanc
Traditionen bakom Matua går tillbaka till 1969 när bröderna Bill Spence och Ross Spence planterade de första stockarna av Sauvignon Blanc och 1974 bildades Matua Valley Wines, då allra först ut med att producera ett vin på denna druva som i dag är landets och regionens Marlboroughs stolthet. Marlborough är, tillsammans med Sancerre i Frankrike, världsledande när det gäller viner på Sauvignon Blanc. Druvan trivs i vinlägen som är förhållandevis svala och ger då viner med hög syra och härlig fräschör. Druvorna till Matua Organic Sauvignon Blanc kommer från närmare hundratalet olika vingårdslägen i regionen Marlborough. Produktionen sker enligt hållbara principer.

Världsledande på hållbarhet
Nya Zeeland ligger i absoluta världstoppen när det gäller hållbarhet inom vinindustrin. Landet har på mycket kort tid utvecklats till en erkänd producent av kvalitetsviner, hållbarhet anses vara den främsta faktorn bakom framgången och även ledstjärnan för fortsatt utveckling. Med integrerade system för hållbarhetsarbete tas hänsyn till både människa och miljö, exempelvis med fokus på att förvalta naturtillgångar på rätt sätt. SWNZ, Sustainable Winegrowers New Zealand, är en sammanslutning och ett program som introducerades av vinindustrin redan 1995. Målet är att Nya Zeeland ska bli första vinlandet att arbeta hållbart till 100 procent. Programmet omfattar miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet, med riktlinjer för arbete i både vingård och vineri. I dagsläget är omfattas cirka 98 procent av Nya Zeelands vinproducerande yta av programmet och 95 procent av vinproduktionen sker i vinerier som är godkända enligt SWNZ. På utvecklingssidan får enskilda odlare hjälp med att kartlägga sin verksamhet och att utveckla fungerande hållbarhetssystem för produktionen.

Servera Matua kylt – etiketten hjälper till
För att Matua ska kunna upplevas vid perfekt temperatur har etiketten på flaskan en ”kylkontroll”. Kyl ner vinet och kolla symbolen – när temperaturen är den rätta blir snöflingan på etiketten blå!


Mattips till Matua
Matuas friska och aromatiska karaktär gör att lättare rätter med friska och syrliga inslag passar fint. Getost är en klassiker till Sauvignon Blanc och en sommarsallad med getost, valnötter och massor av härligt grönt är helt perfekt. Ett gott bröd till det och menyn är komplett. Neutrala fiskrätter och skaldjur är passar också väldigt bra till Matua. Scampi med nudlar, citron, färska kryddor och lite flagsalt blir en härlig kombo till vinet. Vegetariskt är också ett gott val, gärna primörer eller grillat grönt med färsk citron på toppen. Krispigt och riktigt läckert.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Skriv ut

Populärt just nu

Anakena Sauvignon Blanc​

Du missar väl inte den platta, hållbara och klimatsmarta vinflaskan?
Upptäck Anakena Sauvignon Blanc här.

Grand Sud Colombard Sauvignon Schysst vin

Grand Sud

Du har väl inte missat Grand Sud Colombard Sauvignon?

Vin i miljösmart påse (250 ml).

Läs mer om

schysst vin icon

Matua

109 kr

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. Du måste därför ha fyllt 25 år för att besöka denna webbplats.

När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du att schysstvin.se använder cookies.