Nya vindar blåser i spanska vindistriktet Rioja. Gedigen vintradition är fortfarande basen och klassiska druvan tempranillo spelar en huvudroll, men nu kliver mer moderna viner fram på topplistorna.
Tänk inte längre dill, vanlig och tunga fat, utan tänk fruktigt och rent om det nya Rioja.
Bagordi är ett fint exempel, ett vin som endast har lagrats på rostfria ståltankar med ung fruktighet som resultat. Mörka körsbär samsas med färska örter, skogshallon, viol och lakrits.
Grilla gärna kyckling, fläsk, lamm eller gott grönt till ett glas Bagori, eller servera vinet till brickan med ost och chark.
Bagordi 2018
Spanien, Rioja | 750 ml | 14% | Nr 2155 | 89 kr
DU HITTAR VINET HÄR
Bagordi är ett ekologiskt och veganvänligt vin
Om du söker ett ekologiskt certifierat vin, där tillverkning och odling sker enligt ekologiska principer med stor respekt för naturen och jorden rankorna växer i, då är Bagordi något för dig.
Vinet är veganvänligt och huvuddruva är tempranillo, som står för 90 procent, med graciano för den sista tiondelen. Druvorna skördas och sorteras för hand, vilket ger den druvkvalitet som är viktig för fräsch fruktighet i vinet.
Kunskap och klimat – två hörnstenar
Bakom producenten Bagordi finns familjen Carcar som har tillverkat vin på samma plats i Rioja i hela 14 generationer, ända sedan 1723. En utmärkt plats för odling, alltså.
Vingården ligger mellan flodbankarna till Ebro och Ega, mellan städerna Andosilla och San Adrián.
Klimatet är dramatiskt med varma, torra somrar och kalla vintrar. Kyliga, nordliga vindar som håller vinrankorna friska, bra dränage och varierad jordmån ger perfekta förhållanden för ekologiskt odlade druvor.
Recensioner av Bagordi
Vinbanken-Vinköplistan, 4/5
”Smak: Medelfyllig, örtig smak, röd frukt, mogna bär, inslag av kryddor och fat. Bra längd. Omdöme: Trevlig, svalare i sin stil. Härligt vardagsvin!”
Elke Jung, 31/1 2020.
Vinbanken, 4+/5
Vin från Rioja, topp-tio-lista över bästa riojavinerna på Systembolaget.
”Medelfyllig, örtig smak av röd frukt, mogna bär, inslag av kryddor och fat. Bra längd. Omdöme: Trevlig, svalare i sin stil, i jämförelse med exempelvis Faustino VII.”
Elke Jung, 16/1 2020.
Aftonbladet Mat & Vin, 4/5
”En modern (mer frukt) röd Rioja smakar aldrig fel. Och få andra viner kan konkurrera med Rioja om samma följsamhet till lagad mat. Bäst smakar riojavinerna till långkok. Välj ett recept av ”pulled pork” och ni är hemma. Smaken är örtig, rödfruktig med inslag av mogna bär, kryddor och fat. Bra längd. Bra till långkok!”
Elke Jung 10/1-2020.
Fler viner som Bagordi hittar du i vår lista över hållbara viner.