fbpx

Ekologisk certifiering – Hur hittar jag märkningen?

Det finns flera olika märkningar av vin kopplat till hållbarhet. Systembolaget jobbar allt mer för att göra det enkelt att göra ett schysst val – och vi på Schysst vin vill förstås hjälpa till!

En ekologisk märkning betyder att vinet är ekologiskt certifierat av en oberoende aktör. Den här aktören kallas även för ”kontrollorganisation” och inom EU innebär märkningen att drycken klarat unionens gemensamma riktlinjer.

Riktlinjerna kan till exempel handla om att odlingen ska ha skett enligt strikta regler kring bekämpningsmedel och konstgödsel. Men reglerna för ekologisk märkning betyder mer än så.

En ekologiskt vin är en kvalitetsstämpel.

En ekologisk certifiering är en kvalitetstämpel

Helheten räknas in i ”hållbarhetsbetyget”, vilket betyder att själva anläggningen också ska vara enligt riktlinjerna. Ett bryggeri, destilleri eller vineri ska helt enkelt klara av uppställda miljökrav för att drycken ska få sin ekologiska märkning.

Något som är bra att känna till är att certifiering som ekologiskt vin är frivilligt för alla dryckesaktörer. Teoretiskt sett kan alltså ett vin vara ekologiskt, även om det inte har en ekologisk märkning.

Exempel på certifieringar:

Systembolaget märker upp hyllkanterna

Att märka sitt vin som ”ekologiskt” kostar pengar för producenten, men det är många som ser det som en investering och kvalitetsstämpel. Därför promotar man förstås gärna märkningen på själva förpackningen.

Titta gärna efter Systembolagets ekologiska märkning i hyllkanten – det är det snabbaste sättet att hitta schyssta viner. Därefter kan du se på förpackningen vilka specifika märkningar och certifieringar som vinet och producenten genomgått.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Skriv ut

Populärt just nu

Anakena Sauvignon Blanc​

Du missar väl inte den platta, hållbara och klimatsmarta vinflaskan?
Upptäck Anakena Sauvignon Blanc här.

Grand Sud Colombard Sauvignon Schysst vin

Grand Sud

Du har väl inte missat Grand Sud Colombard Sauvignon?

Vin i miljösmart påse (250 ml).

Läs mer om

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. Du måste därför ha fyllt 25 år för att besöka denna webbplats.

När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du att schysstvin.se använder cookies.